کلیپ معرفی چالش
حدود 50-60 درصد هزینه های یک تصفیه خانه فاضلاب صرف فرآوری، تثبیت و دفع لجن میشود. با این حال هیچ یک از مراحل فوق به صورت کامل، دقیق و با بازده بالا انجام نمیگردد. به عنوان مثال، تغلیظ، آبگیری، هضم لجن و از بین رفتن مواد مضر و دفع اصولی آن، همگی با مشکلاتی رو به رو هستند و معمولا شاخص های کیفی آن ها به حد مطلوب استانداردهای لازم برای استفاده در مصارف مختلف نمیرسند. بهبود عملیات تثبیت و هضم لجن، منجر به کاهش تولید بو گردیده و دفع و استفاده مجدد از آن نیز مخاطرات بسیار کمتری خواهد داشت. با کاهش حجم لجن، حجم واحدهای بعدی کمتر شده و آبگیری لجن ساده تر خواهد شد.
برخی راهکارهای بهبود فرآوری لجن:
عنوان |
مزایا |
معایب |
ایجاد شرایط مناسب تر برای تثبیت لجن در هاضم تا رساندن کیفیت لجن به کلاس A |
از بین رفتن تقریبی تمام باکتری های بیماری زا |
هزینه بالای بهره برداری پیچیدگی بهره برداری |
استفاده از تکنولوژی هایی مانند امواج اولتراسونیک و شناورسازی با استفاده از هوای محلول برای کاهش هجم لجن |
تسهیل در آبگیری کاهش حجم واحدهای مربوط به لجن |
مصرف انرژی نسبتا زیاد بهره برداری نسبتا دشوار |
کاهش حجم لجن تولیدی تصفیه خانه در کاهش هزینه های مربوطه بسیار موثر خواهد بود. در این زمینه راهکارهایی از طریق تغییرات در راهبری فرآیند و استفاده از مواد شیمیایی یا روشهایی نظیر اولتراسونیک بسیار موثر خواهد بود.
انتظارات رویداد هم نت:
از شرکت کنندگان در این رویداد انتظار میرود تا راهکارهایی با کارآیی و راندمان قابل قبول در دراز مدت، اقتصادی و مقرون به صرفه، دارای بهره برداری آسان و کمترین اثرات منفی محیط زیستی، بومی سازی شده و نیاز به کمترین تجهیزات خارجی را جهت بهبود فرآوری، بالابردن کیفیت و استفاده بهینه از لجن پردازش شده برای تبدیل لجن به مواد مصرفی در صنایع، ارائه دهند.
اختراعات ثبت شده در این زمینه عبارتند از:
1-تصفیه بیولوژیکی فاضلابهای خانگی و صنعتی به روش نوین دوزیستی با کاهش و یا حذف تولید لجن اضافی(شرکت تحقیقات پیشرفته)
خلاصه: روش دوزیستی یک روش نوین جهت تصفیه فاضلاب، بدون تولید، بدون تولید بو و با راندمان بالاست.
2- کاربرد مصالح طبیعی در تصفیه فاضلاب (گاگیک بدلیانس قلی کندی و مرتضی ابراهیمی و مؤسسه تحقیقات آب)
خلاصه: استفاده از سنگ دولومیت طبیعی جهت بهبود قابلیت ته نشینی فلوک های لجن است.
3- فرآیند زیست چندگانه پربار جهت تصفیه فاضلاب های انسانی و صنعتی(عباسقلی عدل طباطبایی)
خلاصه: در این فرآیند خودخوری موجودات ذره بینی به نحوی است که میزان تولید لجن را از هفتاد تا نود درصد در مقایسه با فرآیندهای دیگر کاهش می دهد.
4- استفاده از لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری کمپوست زباله شهری برای تصفیه و پاکسازی خاک های آلوده به نفت خام با بکارگیری فرآیند متداول کمپوست (داریوش یوسفی کبریا و زهرا بطحائی و احمد بادکوبی و دانشگاه تربیت مدرس)
خلاصه: تاثیر لجن فاضلاب شهری و کمپوست به عنوان مواد اصلاح کننده آلی بر روی خاک های اطراف پالایشگاه نفت تهران به دو روش اختلاط دستی و هوادهی
5- نمایشگر ارتفاع و نوع لایه های لجن در استخر تصفیه فاضلاب(مرتضی فرتاج و رضا فرتاج و محسن عباس آباد فرعی)
خلاصه: رفع مشکل جمع شدن لایه های لجن در استخرهای تصفیه فاضلاب
6- فرآیند استفاده از لجن مازاد تصفیه خانه فاضلاب صنعتی کارخانجات ماشین سازی به عنوان مصالح سیمانی در بتن(سید عباس حق پرست و بهناز نجفی قلعه بین و محمد دلنواز)
خلاصه: استفاده از لجن تولیدی از فرآیندهای تصفیه پساب صنعتی شرکت ایران خودرو به عنوان ماده سیمانی افزودنی در بتن
7- دستگاه تصفیه فاضلاب و لجن به روش بی هوازی (علیرضا ولیپور و شروین جمشیدی و گاگیک بدلیانس قلی کندی و مؤسسه تحقیقات آب)
خلاصه: سیستم تعبیه شده دارای توانایی بالا در کاهش هزینه ساخت و افزایش راندمان حذف الاینده ها در تصفیه انواع فاضلاب ها می باشد.
8- ساخت مواد شیمیایی تزریقی از لجن واحد انعقاد و لخته سازی جهت تصفیه پساب های صنعتی (رحیم نظری و سعید اخوان)
خلاصه: استفاده از لجن تصفیه شیمیایی مقدار موادشیمیایی را تا یک ششم کاهش میدهد و نیز منجر به ابگیری بهترلجن تصفیه خانه میشود.
9- فرآیند افزایش کارایی و کاهش لجن در سیستم تصفیه فاضلاب (حسین حضرتی و سید جلال الدین شایگان سالک)
خلاصه: پایلوتی طراحی و ساخته شده که شامل دو راکتور میباشد. مزیت های این سیستم: مشکل تورم لجن در تصفیه خانه فاضلاب با روش لجن فعال را کاهش میدهد/ مقدار لجن مازاد را تا 5 برابر کاهش میدهد/ ظرفیت تصفیه خانه های فاضلاب موجود را هم از نظر حجم فاضلاب و هم از نظر غلظت تا 5 برابر افزایش میدهد.
10- کاهش لجن مازاد تصفیه خانه های آب و فاضلاب با استفاده از فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته و پرسولفات (مهدی جلایر)
خلاصه: از روش های اکسیداسیون پیشرفته ازناسیون، پروکسون، فنتون و سایر روش های مربوط و بهره گیری از اکسیدکننده های قوی پرسولفات، هیدروژن پر اکسید و ازن به صورت منفرد و یا ترکیبی در حضور و یا عدم حضور کاتالیست یا اشعه امواج ماورالبنفش یا امواج التراسونیک، با توجه به ماهیت و نوع لجن جهت تخریب لجن و درنهایت کاهش مقدار لجن استفاده گردیده است.
11-تهیه خوراک دام از لجن ناشی از تصفیه فاضلاب کشتارگاه های صنعتی (شادی کافی ملاک)
خلاصه: لجن حاصل از تصفیه فاضلاب کشتارگاه صنعتی جهت خوراک دام عمل آوری شده و طبق انجام آزمایش هایی قادر به این موفقیت بزرگ شده ایم.