چالش‌های نوآوری و فناوری هم‌نت میوه

چالش‌های نوآوری و فناوری هم‌نت میوه

اگر فکر می کنید تجربه و تخصص شما در بکارگیری فناوری و نوآوری می تواند چالشی را از پیش رو بردارد پس مسایل مطرح را دنبال کنید
یا اگر بر روی ایده ای محصول محور برای کاهش تلفات و افزایش ماندگاری محصولات باغی کار کرده اید ما شما را به مشارکت در چالش نوآوری و فناوری هم نت دعوت می کنیم.
ما در این بخش صاحبان مسأله را شناسایی و اینکه برای رفع این چالش چقدر و از چه چیزی هزینه می کنند را به شما معرفی و زمینه ارتباط با آن‌ها را فراهم می آوریم.

چالش فناوری: تولید دستگاه مکانیزه یا نیمه مکانیزه برداشت به

یکی از بزرگترین باغات «به» خاورمیانه متعلق به شرکت فجر اصفهان در 15 کیلومتری شهرستان نطنز و در وسعتی به مقدار 125 هکتار می‌باشد.
در آخرین روز های فصل تابستان عملیات برداشت محصول آغاز شده است.
یکی از چالش‌های این واحد تولیدی در اختیار نداشتن ابزاریست که علاوه بر برداشت صحیح بتواند بدون تماس دست انسان عملیات برداشت را تسهیل کند
این ابزار می تواند بصورت اتومات یا نیمه اتومات به کارگران باغات «به» کمک کند.
یکی دیگر از چالش های این واحد تشخیص محصول سالم از ناسالم پس از برداشت «به» می‌باشد.
کرمی که به درون «به» نفوذ کرده، در صورتی که به درستی تشخیص داده نشود می تواند منجر به خرابی محصولات دیگر شود و از طرفی در صورت تشخیص و سورت صحیح می شود «به» سالم را به سردخانه و «به» ناسالم را برای کارخانجات صنایع تبدیلی عرضه کرد.
صاحب مسأله: شرکت فجر اصفهان
صاحب مسأله: شرکت فجر اصفهانبزرگترین باغات «به» خاورمیانه

آسیب دیدن نهال ها در حمل و نقل به باغ

تولید نهال قوی و مناسب برای احداث باغ های میوه، به دلیل حساسیت نهال از مرحله بذر تا مرحله نهال، در باغ میوه امکان پذیر نیست و معمولا این مرحله در مراکز و خزانه های تولید انجام می شود. به همین علت پس از رسیدن نهال به مرحله کاشت لازم است نهال ها به باغ انتقال داده شوند. این انتقال با چالش های بسیاری مواجه است؛ از جمله آلودگی های میکروبی و قارچی در حین انتقال، خشک شدن و شکستگی ناشی از ضربات مکانیکی، ایجاد تنش های محیطی همچون تغییرناگهانی خاک و بستر کشت و موارد بسیار دیگر.
در حال حاضر در جهان برای حمل و نقل نهال از بسته های نگهداری نهال استفاده می شود، که متآسفانه اکثریت قریب به اتفاق خزانه ها و مراکز تولید و گواهی نهال در ایران از چنین امکانی بی بهره اند.

ضربات مکانیکی به میوه های گوشتی در حین برداشت

میوه های گوشتی، پس از رسیدن به علت تغییرات شیمیایی که در آنها رخ می دهد نرم می شوند و از آن گذشته این میوه ها پوست نازک و حساسی دارند که در صورت آسیب دیدن مستعد انواع بیماری ها و خسارات بیولوژیکی و فیزیکی هستند. علاوه بر آن ضربات مکانیکی وارد شده به میوه در حین برداشت این میوه ها به شدت روی کیفیت و عطر و طعم میوه ها و انبارمانی آنها تأثیر گذار است.
از طرفی حساسیت بالای این میوه ها برداشت مکانیزه را دچار چالش نموده است.
در حال حاضر برداشت این میوه ها به صورت دستی و با کمک کارگران برداشت میوه انجام می شود، که آسیب های این روش نیز کم نیستند. آلودگی های ناشی از دخالت انسان و نداشتن پوشش ها و دستکش مناسب میوه چینی، فشار بیش از حد دست برای چیدن میوه، هزینه بالای نیروی کار، و سرعت پایین این روش از جمله معایب برداشت دستی میوه های گوشتی است.

تفاوت نیازهای تغذیه ای درختان با یکدیگر، با ارقام متفاوت، در هر سال

درختان، بسته به میوه ای که تولید می کنند، رقم و منطقه ای که در آن رشد کرده اند نیازهای تغذیه ای متفاوتی دارند. حتی ممکن است در سال های مختلف به دلایل متفاوت برداشت متفاوتی از ذخایر خاک داشته باشند و همین منجر به تغییر عناصر خاک شود. در چنین وضعیتی برای بهبود تغذیه گیاه، می بایست با توجه به نسبت های مورد نیاز عناصر و کمبودهای خاک، عناصر مورد نیاز درختان را به خاک اقزود.
برای اینکار می بایست قبل از کود دهی و محلول پاشی خاک را آزمایش کرد.
امروزه کار انالیز ریز مغذی ها و عناصر غذایی موجود در خاک، در آزمایشگاه های خاکشناسی انجام می شود، اما کشاورزان به دلیل هزینه های این کار (هزینه آزمایش، هزینه دسترسی به آزمایشگاه ) و عدم آگاهی از اهمیت موضوع، معمولا آزمایش خاک را نادیده می گیرند.

شوری آب و خاک

درختان میوه برای رشد مناسب و جذب مناسب عناصر به خاک نسبتا اسیدی نیاز دارند؛ یعنی خاک های با درجه PH 5.5 تا 6. وقتی آب آبیاری یا خاک، به هر دلیلی شور می شود، به دلیل بالا رفتن املاح، آب و خاک قلیایی می شود که این مسئله در ادامه به ضعیف شدن درختان میوه منجر شده و طغیان آفات را سبب می شود.
یکی از راههای کنترل آفات ایجاد مقاومت در درختان و تقویت آنهاست، که در این مورد می بینیم عدم کنترل شوری آب و خاک کنترل آفات و نیز سایر مراحل تولید میوه را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
انجام آزمون خاک قبل از کوددهی، اصلاح شوری خاک با روش های نوین در مهندسی آب و خاک، زهکشی مناسب آب و خاک و پشگیری از آبشویی کودها از مسائلی است که در حل این مسئله می بایست مد نظر قرار گیرد.

کنترل اتمسفر در انبار

میوه یک بافت زنده است؛ بسیاری از میوه ها حتی بعد از چیده شدن از درخت نیز به حیات خود ادامه می دهند. مثلا می توان سیب را کمی قبل از رسیدن از درخت چید تا در حین انبارداری و توزیع میوه برسد و ماندگاری آن طولانی تر شود. مسئله مهم در این مورد این است که انبارهای موجود قابلیت تنظیم اتمسفر خود را ندارند. مثلا در این انبارها نمی توان غلظت اکسیژن و کربن دی اکسید را تنظیم کرد.
ایجاد قابلیت کنترل اتمسفر در انبارها، با ایجاد امکان اعمال برخی تیمارهای انبارداری میوه، حفظ کیفیت میوه ها را در حد بسیار زیادی تسهیل می کند.

چالش سه ضلعی مبارزه با آفات و بیماری‌ها

• ضلع اول: کارایی کافی روش های کنترل؛ مسئله مهم این است که روش های موجود برای مبارزه با آفات و بیماری ها (مکانیکی، بیولوژیکی، شیمیایی) به اندازه کافی کارایی ندارند و بخش بزرگی از میوه های تولید شده با وجود صرف هزینه های سنگین در درگیری با بیماری ها و آفات از بین می روند و حتی برخی درختان نیز در اثر شدت آلودگی از چرخه تولید خارج می شوند.
• ضلع دوم: هزینه های کنترل و مبارزه؛ بالابودن هزینه های کنترل و حتی هزینه های مطالعه بر روی روش های جدید کنترل بسیار بالاست و با توجه به ارزش افزوده نه چندان مناسبی که نصیب تولید کنندگان میوه می شود، افراد کمی حاضر به پرداخت هزینه ها می شوند و حتی هزینه روش های مرسوم نیز بالاست.
• ضلع سوم: آلودگی های زیست محیطی؛ روش های شیمیایی علاوه بر مضراتی که برای انسان دارند، به مرور زمان موجب آسیب دیدن موجودات زنده می شوند و چرخه های طبیعی را در اطراف محیط زندگی انسان و نواحی کشاورزی از بین می برند که این مسئله خود موجب به خطر افتادن زندگی انسان خواهد شد.
امروزه، تولید کنندگان و متخصصین باغبانی به این نتیجه رسیده اند که استفاده از روش های تلفیقی (تلفیق روش های مکانیکی، بیولوژیکی و شیمیایی) بهترین شیوه مبارزه و کنترل بیماری ها و آفات است. اما هنوز بر این باورند که روش های موجود کارایی لازم را در حل این چالش ندارند. نوآوری هایی که با توجه به این سه ضلع به حل این مسئله بپردازند، مطمئنا روش های موفق تری خواهند بود.

تماس با ما

آدرس دبیرخانه رویداد:

اصفهان، میدان قدس، خ علامه مجلسی، کوی ششم، بنیاد نخبگان استان اصفهان

تلفن دبیرخانه رویداد: ۳۴۷۱۷۷۰۹-۰۳۱

ایمیل: info<at>hamnetevent.ir

   

کلیه حقوق متعلق به بنیاد نخبگان استان اصفهان می‌باشد